Pressrelease ->

for_texttv_i_tiden

För Text-TV, i tiden
LAVA, Kulturhuset vån 0
Sergels Torg, Stockholm

19 Juni 2010 klockan 13-17

 

Skicka in bilder till:

E-post: texttvcentralen@gmail.com

MMS: 0708 84 92 15

 

Mikroblogg

För Text-TV, i tiden

 

Nu blir Text-TV bild. Allmänheten inbjuds att skicka in fotografier under Kronprinsessans bröllopsdag för utsändning av lågupplösta tidsdokument.

Kronprinsessbröllopet ser ut att bli årets mediala händelse i Sverige. Vi kan följa dagen digitalt i högupplösta bilder och HDTV. Men vad hände med vårt hederliga public service medium Text TV?

Text TV som vi känner det idag har funnits i svenska folkets hem sedan senare delen av 70-talet och härrör historiskt från förra kungabröllopet. Nu fasas teletext formatet ut för nya digitala högupplösta medier.

Den 19e juni, under Kronprinsessans bröllop, kommer en grupp konstnärer att sätta upp en sambandscentral för allmänhetens bilder av bröllopsdagen, för att tolka och sända ut dem genom Text TV. Bilder som tas från media eller sänds in från folks mobiltelefoner ute på stadens gator kommer att konstnärligt komprimeras till teletext för att sändas ut i SVTs nät.

Teletextformatet, med sin låga upplösning och endast åtta färger, lämpar sig också väl att överföras till andra folkliga medier, såsom till exempel korsstygnsbroderi. Därför kommer även en syateljé att sättas upp på Lava under dagen, där besökare kan skapa sina egna lågupplösta minnen. Kungliga motiv och festligheter har varit centrala teman genom den folkliga slöjdens historia.

- "Vi välkomnar allmänheten att delta i ett medialiserat generationsskifte, men sett genom ett bortglömt teknikskifte," menar Fredrik Olsson, en av initiativtagarna. "Alla kan skicka in bilder från bröllopet via mail eller MMS och vi gör vårt bästa för att förvandla dem till teletext. Det är just komprimeringen som är intressant, hur en stor händelse och upplevelse förvandlas till en pixelerad bild och traditionellt hantverk."

För Sverige, i dåtiden. Fast idag.

 

Om projektet:
För Text-TV, i Tiden är initierat av mediadesignern Fredrik Olsson och forskaren Otto von Busch

Plats och tid:
Lava – Kulturhuset vån 0, Sergels Torg
19 Juni 2010 klockan 13-17

Kontaktperson: Fredrik Olsson – mail@fredrik-olsson.com

Sambandscentralen dit allmänheten kan skicka bilder:
E-post: texttvcentralen@gmail.com
MMS: 0708 84 92 15

 

Ladda hem pressrelease: www.fredrik-olsson.com/for-texttv-i-tiden/press100617.pdf

Pressbilder: www.fredrik-olsson.com/for-texttv-i-tiden

 

Text-TV 1 (JPEG)

Text-TV 2 (JPEG)

Broderi bröllopsparet 1 (JPEG)

Poster (JPEG)

Flyer (JPEG)